Προσφορά!

Τι είναι δικαιοσύνη;

του Χανς Κέλσεν

Μετάφραση: Θοδωρής Δρίτσας

,

«Κανένα άλλο ερώτημα δεν έχει συζητηθεί με τόσο πάθος, για κανένα άλλο ερώτημα δεν έχει χυθεί τόσο πολύτιμο αίμα, τόσα πικρά δάκρυα, κανένα άλλο ερώτημα δεν έχουν στοχαστεί τόσο βαθιά τα πιο φωτεινά πνεύματα, από τον Πλάτωνα μέχρι τον Καντ. Κι όμως, το ερώτημα αυτό παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο. Ίσως γιατί είναι ένα από εκείνα τα ερωτήματα για τα οποία λέγεται, με μια στάση στοχαστικής παραίτησης, πως ο άνθρωπος δεν θα βρει ποτέ μια οριστική απάντηση, μπορεί μόνο να προσπαθεί διαρκώς να τα απαντήσει καλύτερα.»

Ο Χανς Κέλσεν συμπυκνώνει στο μικρό αυτό κείμενο τη ριζοσπαστική κριτική του στις γενικές θεωρίες της δικαιοσύνης, δείχνοντας τις αντιφάσεις και τα προβλήματα της θεμελίωσής τους, υπερασπιζόμενος συγχρόνως έναν σχετικισμό των αξιών που αποτελεί προϋπόθεση της επιστήμης, της ανεκτικότητας και της δημοκρατίας.

Εκκαθάριση

ο συγγραφέας

Κέλσεν Χανς

Ο Χανς Κέλσεν (1881-1973) είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς του δικαίου του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στην Πράγα, από γερμανόφωνη οικογένεια εβραϊκής καταγωγής. Σπούδασε νομικά και το 1918 έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του αυστριακού συντάγματος μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1930 εγκατέλειψε τη Βιέννη για να διδάξει στο πανεπιστήμιο της Κολωνίας, από όπου απολύθηκε το 1933 λόγω της εβραϊκής του καταγωγής. Κατέφυγε αρχικά στη Γενεύη και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου δίδαξε στο Χάρβαρντ και στο Μπέρκλεϋ. Είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος του νομικού θετικισμού και ο εισηγητής της καθαρής θεωρίας του δικαίου. Κυριότερα έργα του: Hauptprobleme der Staatsrechtslehre (1911), Vom Wesen und Wert der Demokratie (1920), Reine Rechtslehre (1934, β΄ έκδ. 1960), General Theory of Law and State (1946).

Επισκεφθείτε τη σελίδα του συγγραφέα