Προσφορά!

Πετρούπολη

του Αντρέι Μπιέλυ

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου

, , ,

Η Πετρούπολη δεν υπάρχει, απλώς νομίζουμε ότι υπάρχει. Σε αυτή τη φασματική πόλη, όπου παντού περιφέρονται σκιές, όπου πυκνώνουν οι φασαρίες στους δρόμους, όπου τα γεγονότα
βοούν ότι επίκειται η επανάσταση του 1905, οι ψυχές των ηρώων και των αναγνωστών, οι μορφές της ζωής και της αφήγησης βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση. Ο νεαρός Νικολάι Απολλώνοβιτς Αμπλεούχοφ, ένας ριζοσπάστης δανδής, μετά από μια ερωτική απογοήτευση αναλαμβάνει να τοποθετήσει μια βόμβα στον σεβαστό γερουσιαστή και πατέρα του, Απολλών Απολλώνοβιτς Αμπλεούχοφ. Ο ωρολογιακός μηχανισμός ενεργοποιείται, ο χρόνος της αφήγησης διαστέλλεται, για να περιλάβει όλες τις πνευματικές, πολιτικές και αισθητικές εντάσεις της μεταιχμιακής εκείνης εποχής.

Εκκαθάριση

ο συγγραφέας

Μπιέλυ Αντρέι

Ο Αντρέι Μπιέλυ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Μπορίς Νικολάγιεβιτς Μπουγκάγιεφ, 1880-1934) γεννήθηκε στη Μόσχα. Από πολύ νωρίς τον συνεπήρε η λογοτεχνία αλλά και οι αποκρυφιστικές θεωρίες. Σπούδασε φυσικές επιστήμες και συνδέθηκε με τον φιλόσοφο Βλαδίμηρο Σολοβιόφ και τους κύκλους των συμβολιστών. Το 1902 εμφανίστηκε στα ρωσικά γράμματα με τη Συμφωνία αρ. 2 (δραματική), και υπήρξε ενεργό μέλος της λογοτεχνικής ζωής της Ρωσίας πριν και μετά την επανάσταση, γράφοντας ποίηση, πεζογραφία, καθώς και κριτικά και θεωρητικά δοκίμια. Το 1912 συνάντησε στο Βερολίνο τον Ρούντολφ Στάινερ, ιδρυτή του πνευματικού κινήματος της ανθρωποσοφίας, και έγινε μαθητής του. H Πετρούπολη (Α΄ έκδοση: 1913-1914) είναι το σημαντικότερο έργο του και θεωρείται σταθμός του ρωσικού μοντερνισμού.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του συγγραφέα