Προσφορά!

Δραμάιλο

του Κυριάκου Συφιλτζόγλου

, ,

Ο Συφιλτζόγλου επιχειρεί με τη συλλογή αυτή μια μνημονική και γλωσσική ανασυγκρότηση ενός θραυσματικού τοπικού παρελθόντος. Επινοεί αφηγήσεις χωρίς αρχή και τέλος, απομονώνει γλωσσικά σπαράγματα ποντιακής και μικρασιάτικης διαλέκτου, ανιχνεύει ονόματα και χρονολογίες, και τα συναρμόζει διατηρώντας τον υπόκωφο ρυθμό τους. Μια μικρή παραμυθία για έναν περίκλειστο τόπο, όπου οι νεκροί πρόσφυγες παίρνουν το λόγο – ικανοί για το καλύτερο όπως και για το χειρότερο.

Εκκαθάριση

ο συγγραφέας

Συφιλτζόγλου Κυριάκος

Ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου γεννήθηκε το 1983 στη Δράμα. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Θεσσαλονίκη. Το 2007 εκδόθηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή Έκαστος εφ’ ω ετάφη (Γαβριηλίδης, Θράκα 22017). Ακολούθησαν οι συλλογές Μισές αλήθειες (Μελάνι 2012), Με ύφος Ινδιάνου (Μελάνι 2014), Στο σπίτι του κρεμασμένου (Θράκα 2015, Βραβείο ποίησης του περ. αναγνώστης), και Δραμάιλο (αντίποδες 2018).

Επισκεφθείτε τη σελίδα του συγγραφέα

Συρτό γλωσσίδι μια, συρτό γλωσσίδι δυο, στην τρίτη, κόρη ανεβάζει κι ο ήλιος νταμιτζάνα. Αφήνει τα πασίκια στο χωράφι, πηγαίνει από το σχολειό. Με τον μικρό κινάνε για το σπίτι. Οι αδερφές στην ξώπορτα, κορόμηλο το δάκρυ. Στα χέρια τους κρατάν σινί. Κάνει να δει απ᾿ το παράθυρο, σανίδι ο γέρος στο ντιβάνι. Χώνει τα δάχτυλα βαθιά, παράς ούτε γι᾿ αστεία. Φτύνει το χώμα κάθετα, φτύνει και τις παλάμες. Πιάνει τα κόλια, τα γυρνά, το μάτι του γυαλίζει. Ξηλώνει ό,τι πλαϊνό, τρία και τρία έξι. Η κάσα πρόχειρη, σφιχτή, θα τον χωρέσει ίσα. Τ᾿ άλογο να ᾿ναι καλά, τα καλαμπόκια μύτη. Η κάσα τσίλικη με το στανιό, μισή ντροπή το κάρο.

***

Τα πλαϊνά απ᾿ το κάρο είναι αληθινά. Μ᾿ αυτά θάψαν τον Ηλία Ιγγιλίζογλου — αν και ανύπαρκτος, θα εμφανιστεί σε επόμενη σελίδα.